top of page

Retina Dekolmanı

Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının alttaki destek dokusu olan retinal pigment epiteli tabakasından genellikle bir yırtık ya da deliğe bağlı olarak ayrılması ile oluşan bir göz hastalığıdır.

Retina Dekolmani

Retina dekolmanı, retina sinir tabakasının alttaki destek dokusu olan retinal pigment epiteli tabakasından ayrılması ile oluşan bir göz hastalığıdır. Yırtıklı, Traksiyonel ve Seröz olmak üzere 3 çeşit dekolman vardır. Yırtıklı Retina Dekolmanı yırtık ve deliğe b ağlı oluşan ve genellikle yüksek miyop, travma, aile öyküsü, geçirilmiş katarakt cerrahisi gibi risk faktörlerine bağlı oluşabilmekte olup bazen hiç sebep bulunamamaktadır. Hızla tedavi olmaz ise tüm retina ayrılabilir ve görme merkezimiz olan sarı nokta maküla etkilenerek görme kaybına yol açabilir. Tedavisi ilk 1 hafta içinde yapılması gereken Vitreoretinal Cerrahi ve çocuklarda ise sıklıkla Klasik Dekolman Cerrahisidir. 1 haftadan sonra yapılan cerrahilerde başarı şansı
azalmakta olup görme keskinliği ameliyat sonrası istenen seviyeye gelmemektedir. Traksiyonel Retina Dekolmanı, Diyabet hastalarında düzensiz giden hastalık nedeniyle hele bir de tedavide geç kalınırsa sıklıkla oluşmaktadır. Eğer oluşan dekolman sarı noktamız olan makülayı yada göz sinirimiz olan optik sinirimizi etkiliyorsa Vitrektomi Cerrahisi ile zarların soyulması gerekmektedir. Son olarak Seröz Retina Dekolmanı Hipertansiyon, Posterior Sklerit, Uveal Efüzyon Sendromu, bazı göz cerrahileri sonrası, Koroidi ilgilendiren bazı hastalıklar gibi çeşitli sistemik hastalıklarda ortaya çıkmakta olup tedavisi altta yatan hastalığın tedavisi olup cerrahi gerekmemektedir.

bottom of page