top of page

Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu (Sarı Nokta Hastalığı)

Hastalığın 2 tipi olup, hastalarda yüzde 85-90 oranında kuru tip sarı nokta hastalığı, yüzde 10-15 oranında ise yaş tip sarı nokta hastalığı görülmektedir.

Makula Dejenerasyonu

Hastalığın 2 tipi olup, yaklaşık yüzde 85 oranında kuru tip, yüzde 15 oranında ise yaş tip sarı nokta hastalığı görülmektedir. Özellikle yaş tip olarak adlandırılan sarı nokta hastalığı yüksek oranda oranda görme kayıplarına yol açabilmektedir. Sarı nokta hastalığının belirtileri arasında görmede bulanıklık, merkezi görmede bozukluk, yüzleri tanımada güçlük, cisim ve şekillerin ortasında siyah nokta, okuma sırasında harflerde bozukluk, eğri ve çarpık görme, gece görüş zayıflığı, renkli görmede bozukluk ve ışık hassasiyeti vardır. Bu hastalıkta her iki gözde de aynı anda kuru şeklinde başlayabildiği gibi tek gözde başlayıp daha sonra diğer gözde de görülebilmektedir. Hastalığın risk faktörleri açısından ileri yaş, ailesel ve genetik yatkınlık, sigara, hipertansiyon, obezite, güneş ışığına fazla maruz kalma ile vitamin ve mineral yetersizliği yer almaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhisin ve erken başlayan tedavi büyük önem taşımakta olup Biyomikroskop ile göz muayenesi sonrasında hastanın çekilen OKT (Optik Koherans Tomografisi), OCTA(Optik Koherans Tomografisi Anjiyografi) ve/veya FFA (Fundus Floresein Anjiyografi) ile tanısı konulabilmektedir. Yaş tip sarı nokta hastalığında, hastalara ilk etapta anti VEGF enjeksiyonu tedavisi uzun süre uygulanarak hastalığın ilerlemesinin durdurulması ya da yavaşlatılması amaçlanmaktadır.
Özellikle yaş tip sarı nokta hastalığı bulunan hastalarda ve bazı riskli kuru tip hastalarda ek olarak hastaya beslenme önerilerinin yanı sıra çeşitli vitamin, mineral ve antioksidanları içeren ilaçlar da ek olarak kullanılabilmektedir.

bottom of page